Average Aptitude Test Paper 1

1) What is the average of first five multiples of 12?

- 36
- 38
- 40
- 42

The correct answer is **A**

**Explanation:**

Average = 12∗(1+2+3+4+5) ∗

= 12 ∗ 15∗

= 12 ∗ 3= 36

2) Average of five numbers is 20. If each number is multiplied by 2, what will be the new average?

- 30
- 40
- 50
- 60

The correct answer is **B**

**Explanation:**

The new average = Initial average ∗ 2

= 20 ∗ 2 = 40

3) If the average of three consecutive even numbers is 34, find the largest of these numbers.

- 30
- 32
- 34
- 36

The correct answer is **D**

**Explanation:**

Let the first number is X, then the next two even numbers would be X+2, X+4

As per question;

= 34

= 34

3X + 6 = 102

3X = 96

X = 32

Largest number would be = 32 + 4 = 36

4) 10 typists can type 600 pages in 8 hours.Find the average number of pages typed by each typist in an hour.

- 7 pages
- 7.5 pages
- 8 pages
- 8.5 pages

The correct answer is **B**

**Explanation:**

Total pages typed by 10 typists in 8 hours = 600

Pages typed by one typist in 8 hours = = 60 pages

Pages typed by one typist in one hour = = 7.5 pages

5) The average of Sohan’s marks in 6 subjects is 74. If his average in five subjects excluding science is 70, how many marks he obtained in science?

- 94
- 92
- 90
- 88

The correct answer is **A**

**Explanation:**

Total marks obtained in 6 subjects = 6 ∗ 74 = 444

Total marks in 5 subjects excluding science = 5 ∗ 70 = 350

Therefore, marks obtained in science would be = 444 – 350 = 94

6) Average age of a group of 30 boys is 16 years. A boy of age 19 leaves the group and a new boy joins the group. If the new average age of the group is 15.8 years, find the age of the new boy.

- 12 years
- 13 years
- 14 years
- 15 years

The correct answer is **B**

**Explanation:**

Let the age of new boy = X years

Total age of 30 boys = 30*16 = 480 years

As per question, if we minus age of boy who leaves the group and then add the age of boy who joins the group the new average becomes = 15.8 years.

∴ = 15.8

480 – 19 + X = 474

X = 474 – 480 +19

X = – 6 +19

= 13 years

7) The average weight of 10 men is decreased by 2 kg when one of them whose weight is 60 kg is replaced by a new man. What is the weight of the new man?

- 35 kg
- 40 kg
- 45 kg
- 50 kg

The correct answer is **B**

**Explanation:**

Average decrease in weight per person = 2kg

There are 10 men so total decrease in weight on replacing a man with a new man = 10 ∗ 2= 20 kg

Weight of the man who is replaced = 60 kg

∴The weight of the new man would be = Weight of man replaced – total decrease in weight of the group of 10 men.

= 60 – 20 = 40 kg

8) The average age of 30 boys in a class is 15 years. If we include the age of two teachers the average age increases by 1. Find the sum of ages of the two teachers.

- 55 years
- 58 years
- 62 years
- 64 years

The correct answer is **C**

**Explanation:**

Total age of 30 boys would be = 30∗15 = 450 years

Total age of 30 boys and 2 teachers would be = 32∗16= 512 years

∴ Sum of ages of two teachers would be = 512 – 450 = 62 years

9) The average age of the committee of 10 members is 40 years. A member of age 52 retires and a new member of age 38 takes his place. What is the average age of the present committee?

- 38.6 years
- 33.5 years
- 35.5 years
- 37.5 years

The correct answer is **A**

**Explanation:**

Total age of the committee = 10 ∗ 40 = 400 years

Age of retired member = 52 years

Age of new member = 38 years

As per question, we will minus 52 years and add 38 years in the total age then divide by 10 to find the new average age of the committee.

∴

= = = = 38.6 years

10) Four years ago, the average age of A and B was 20 years. If today average age of A, B and C is 25 years, what will be age of C after 7 years?

- 32 years
- 34 years
- 36 years
- 38 years

The correct answer is **B**

**Explanation:**

Total age of A and B four years ago = 20 ∗ 2 = 40 years

Present total age of A and B would be = 40 + 4∗2 = 48 years

Present total age of A, B and C is = 25 ∗ 3 = 75 years

∴ Present age of C would be = 75 – 48 = 27 years

Age of C after 7 years = 27 + 7 = 34 years

If you like the post Average Aptitude Test Paper 1, please share your feedback.

**also see**

C Programming language |
Go Programming language |

Linked List |
Array |

Stack |
Queue |

Puzzle |
Reasoning |

Aptitude |
HTML |